USAHAWAN DI PEDALAMAN BIMBINGAN MDEC RAIH JUALAN RM 60,000

Menerusi program PeDAS anjuran MDEC di PID, Kuala Nerang, Kedah,Mohd Hazwan Dzulkifli mendapat latihan berharga untuk mendigitalkan perniagaannya sekaligus mencapai prestasi jualan yang lebih baik.

Di sebuah kedai kecil di Pekan Naka, Kuala Nerang, Kedah, seorang pemuda kelihatan tekun menyusun botol – botol pewangi kereta di atas rak.

Seketika kemudian, dia melihat pula paparan laman web membeli belah popular e-dagang, Shopee menerusi komputer riba untuk mengemaskini tempahan yang diterima.

Tidak jauh dari situ, dua pekerjanya sibuk membungkus pewangi -pewangi berkenaan untuk dipos kepada pembeli di seluruh negara. 

Berkongsi cerita, Mohd Hazwan Dzulkifli ,31, berkata, dia memulakan perniagaan berkenaan sejak bulan Mac tahun lalu ketika kerajaan mengumumkan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara untuk membendung penularan COVID-19.

Menariknya, pemuda berkenaan mengakui pada awalnya dia langsung tidak tahu untuk berniaga secara online.

“Oleh itu, saya membuat keputusan untuk menyertai kelas Perkhidmatan e-dagang Setempat (PeDAS) anjuran Malaysia Digital Economy Digital (MDEC) di Pusat Internet Desa (PID) Kuala Nerang,” katanya kepada penulis baru -baru ini.

Menerusi kelas berkenaan, Mohd Hazwan berkata, dia diajar bagaimana untuk memasarkan produk secara dalam talian, membuat pemasaran digital dan ‘berkenalan’ dengan Shopee oleh tenaga pengajar.

“Pada mulanya agak sukar namun apabila saya sudah membuat pelaburan dengan membeli stok, saya meneruskan kursus berkenaan sehingga mula yakin untuk menjual secara dalam talian,” katanya.

Menurutnya yang berpengalaman menguruskan stesen minyak di pekan kecil berkenaan, setelah mula menjual secara dalam talian, produk berkenaan mendapat sambutan memberangsangkan.

“Jualan terus bertambah secara konsisten apabila pada bulan September mencecah RM37,000 dan meningkat kepada RM41 000 pada bulan berikutnya dan pada November syarikat berjaya mencatatkan jualan sebanyak RM48,000,” katanya.

Menurutnya, bulan Disember pula prestasi perniagaannya terus meningkat apabila mereka berjaya meraih RM55 000.

“Permulaan tahun ini juga semakin positif apabila syarikat berjaya mencatatkan rekod tertinggi jualan melebihi RM60,000,” katanya.

Jelasnya yang juga graduan Kolej Kemahiran Tinggi Mara, prestasi jualan yang memberangsangkan itu menyebabkan pasukannya yang bergerak di bawah label NZ Wanina Enterprise terus agresif melaksanakan perancangan perniagaan.

“Antara yang dilakukan termasuk menyediakan peruntukan bulanan untuk membuat pemasaran digital kerana semakin ramai orang menggunakan platform digital untuk membeli pelbagai barangan keperluan,” katanya.

Mohd Hazwan berkata, dia berterima kasih kepada MDEC yang memilih untuk ‘membuka kelas’ di Kuala Nerang yang terletak agak jauh dari pusat bandar sekaligus memanfaatkan penduduk setempat untuk menambah ilmu perniagaan digital.

“ Saya berharap agar lebih ramai usahawan mengambil peluang yang disediakan oleh kerajaan dan buktikan bahawa walaupun beroperasi jauh dari pusat bandar, kita boleh menggunakan teknologi digital untuk meningkatkan jualan,” katanya.

Sementara itu, Pengurus PID Kuala Nerang, Mohd Faizan Mahmood berkata, ketika ini pusat berkenaan melatih seramai 76 orang usahawan untuk beralih ke platform digital.

“ Majoritinya peserta di PID ini menjalankan perniagaan makanan tradisional selain ada yang menjadi agen jualan untuk produk sedia ada di pasaran. Oleh itu, latihan yang diberikan membabitkan aspek penulisan di media sosial, membuka laman sosial Facebook untuk perniagaan dan kaedah untuk mula menjual di Shopee,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri berkata, sejak dilancarkan dua tahun lalu, PeDAS kini mempunyai 32 pusat di seluruh negara dan telah melatih seramai 3,150 usahawan sehingga November lalu.

“Selari dengan hasrat kerajaan untuk memastikan kemakmuran bersama dinikmati pelbagai lapisan rakyat, inisiatif – inisiatif ekonomi digital dilaksanakan MDEC turut memberi fokus kepada usahawan di luar bandar memasarkan produk mereka secara dalam talian,” katanya.

Mengulas lanjut, Surina berkata, program PeDAS yang dilaksanakan dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) itu dapat menyelesaikan masalah kekurangan akses kepada pengetahuan dan panduan untuk mengembangkan perniagaan secara dalam talian yang dihadapi Perniagaan Kecil dan Sederhana (PKS) dan usahawan mikro di luar bandar.

“Mereka diajar untuk memahami kebolehpasaran produk, memberi khidmat dalam strategi penjenamaan dan penggunaan e-dagang supaya lebih berdaya saing di peringkat tempatan dan seterusnya rentas sempadan,” katanya.

Oleh Mohd Firdaus Ismail

MENDEPANI 2021 DENGAN SEMANGAT MDEC DIGITAL

Oleh Surina Shukri, Ketua Pegawai Eksekutif MDEC

Belum terlambat rasanya untuk menitipkan ucapan Selamat Tahun Baharu 2021 kepada pembaca blog MDEC. Alhamdulillah, cabaran hebat pada 2020 yang tidak pernah kita bayangkan berjaya diharungi oleh negara dan tidak terkecuali , Malaysia Digital Economy Digital (MDEC).

Di sebalik ‘kekacauan’ yang timbul akibat pandemik COVID-19, sebenarnya jika kita  merenung dari sudut berbeza, terdapat pelbagai perkara baharu yang secara tidak langsung telah membantu negara melakukan lonjakan digital. Sesuatu yang telah lama diusahakan oleh kerajaan amnya dan MDEC khususnya.

Rakyat mula bercakap tentang normal baharu seperti penjarakan sosial, pembelajaran dalam talian, membeli belah secara e-dagang dengan lebih ketara berbanding sebelumnya.

Mengimbas kembali , sejurus selepas kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), MDEC segera melancarkan Gerakan #DigitalvsCOVID bagi membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan yang terjejas. Gerakan ini menyaksikan lebih 200 syarikat-syarikat teknologi tempatan bertaraf global tampil menawarkan penyelesaian digital secara percuma atau pemberian diskaun untuk membolehkan PKS tempatan terus beroperasi berikutan sekatan perjalanan yang dilaksanakan untuk mengekang penularan virus.

Walaupun PKP bersambung beberapa fasa sehingga menyebabkan ‘sebahagian besar pahlawan digital MDEC tidak dapat bertemu secara bersemuka untuk mengatur perlaksanaan inisiatif digital, namun penerapan polisi bekerja dari rumah yang diaktifkan untuk keselamatan petugas dan pelanggan, urusan MDEC berjalan seperti biasa.

Mesyuarat maya dilakukan pada hampir setiap hari sepanjang waktu #stayathome #kitajagakita #putuskanrantaianCovid-19 untuk meneruskan pelbagai perancangan serta bersama -sama kerajaan melandaikan lengkuk jangkitan dan meneruskan tanggungjawab mencorak ekonomi digital negara.

Suatu ketika, Malaysia merupakan negara paling teruk terjejas di Asia Tenggara namun memasuki Jun 2020, kita telah disenaraikan sebagai antara negara yang paling berjaya dalam peperangan menentang COVID-19. Jelaslah, kuncinya ialah bersatu padu yang sentiasa menjadi kekuatan kita.

Pada Mei pula, MDEC dengan sokongan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) berjaya menganjurkan pula ekspo e-dagang (eDX) terbesar di bawah inisiatif Go eCommerce dengan menghimpunkan lebih 50,000 peserta terdiri daripada usahawan mikro, perniagaan tempatan dan pengeksport.

MDEC menyedari  PKP menyaksikan transaksi e-dagang melonjak sehingga 1,380 peratus pada Ogos 2020 berbanding tahun sebelumnya sekaligus berjaya mempercepatkan penerapan cara membeli-belah dan penggunaan platform digital dalam kalangan rakyat Malaysia.

Penghujung tahun, MTM2020 atau Bulan Teknologi Malaysia 2020  yang merupakan acara terbesar MDEC juga berjaya dilaksanakan dengan matlamat  untuk memberi penekanan dan mengukuhkan peranan Malaysia dalam mengembangkan ekonomi digital dan menjadi peneraju di kalangan negara-negara anggota ASEAN.

MTM2020 juga berperanan untuk menarik perhatian masyarakat kepada kesediaan negara memanfaatkan peluang yang wujud pada era Revolusi Industri 4.0 (IR 4.0).

Saya percaya ramai yang ingin tahu apa pula hala tuju MDEC untuk tahun ini. Sudah pasti ingin agensi ini ingin menjadi sebahagian daripada penyumbang penting kepada pertumbuhan ekonomi negara yang dijangka tumbuh sekitar tujuh peratus seperti diunjurkan Bank Dunia.

Persoalannya bagaimana?. MDEC komited untuk melaksanakan tanggungjawab seperti diperincikan dalam Belanjawan 2021dengan meneruskan inisiatif terkait digital untuk manfaat rakyat dan negara. Pada masa sama, kita juga akan mengenal pasti bidang – bidang yang mana Malaysia telah mempunyai kekuatan dan bersedia untuk menjadi pemain utama global.

Teknologi kewangan Islam sebagai contoh merupakan antara sektor yang mempunyai potensi cukup besar , tidak mustahil Malaysia mampu menjadi rujukan utama global.

Moody’s Investors Service dalam nota penyelidikan merumuskan pasaran produk kewangan Islam seperti sukuk yang diberi perhatian oleh negara kita kekal kukuh pada 2019.  Potensinya cukup besar kerana mencatakan  peningkatkan kukuh 26 peratus di pasaran negara – negara Timur Tengah dan Malaysia pada tahun lalu.

Agensi penarafan itu turut menyatakan walaupun berdepan gangguan pandemik, kadar penembusan meningkat dengan stabil pada sembilan bulan pertama 2020 kerana sokongan kumpulan kewangan domestik untuk mengembangkan sektor ini.

Selanjutnya, kita jangan lupakan potensi besar dimiliki industri kandungan kreatif digital yang sering memberi kejutan apabila semakin banyak produk animasi digital berlabel  Made in Malaysia diterima baik di pasaran antarabangsa. Senarai seperti Upin & Upin, Ejen Ali The Movie dan terbaharu siri televisyen Robozeta mengumpul peminatnya merentasi sempadan negara.Maka, tidaklah mengejutkan Malaysia mendominasi sektor ini di Asia Tenggara.

Beralih kepada trend terkini, kita tidak dapat lupakan IR4.0, data raya, AI, dan teknologi dron. Semua ini berada dalam perancangan MDEC untuk diteruskan dan sudah pasti menerusi kerjasama awam dan swasta yang sentiasa menjadi amalan MDEC.

Pandemik juga menyaksikan lebih banyak negara bercakap tentang isu keselamatan makanan akibat rantaian bekalan turut terganggu. Ditambah bencana alam seperti banjir yang berlaku di beberapa negara yang merupakan pengeksport makanan dan hasil pertanian seperti India dan Vietnam penghujung tahun lepas, impaknya turut dirasai rakyat negara ini apabila berlaku pengurangan bekalan di pasaran tempatan.

 Kecoh juga apabila harga bawang dan cili melambung. Teknologi yang dibawa MDEC bersama rakan strategiknya diyakini akan membantu meningkatkan hasil terutamanya tanaman cili selain boleh diperluaskan untuk nanas. Apabila teknologi terkini mula diaplikasi dalam sektor pertanian, MDEC percaya ia akan menarik minat golongan belia atau graduan untuk memasuki sektor ini.

MDEC menggalakkan petani mengusahakan ladang dengan menggunakan teknologi terkini termasuklah bagi perkhidmatan logistik dan penjualan hasil tanaman menggunakan media digital. Dengan kaedah tersebut, hasil dan kualiti tanaman akan meningkat seterusnya menjana pendapatan yang lebih tinggi.

Apa pula ceritanya dengan syarikat pemula atau mesra disebut starup? Pada tahun lepas, Kuala Lumpur disenaraikan di kedudukan ke-11 bagi ekosistem permulaan yang baharu muncul di dunia dengan nilai USD15 bilion.  Oleh itu, tahun ini MDEC akan memperkemaskan lagi Hab Digital Malaysia bagi memastikan lebih banyak syarikat pemula mendapat manfaat terutamanya untuk npertumbuhan dan peluang  global.

Selaras dengan keutamaan strategik MDEC untuk memperkasakan rakyat Malaysia dengan kemahiran digital bagi menyumbang kepada ekonomi digital Malaysia, inisiatif seperti latihan untuk peningkatan tenaga kerja baharu dan memberi insentif kepada syarikat untuk mengambil pekerja digital baharu juga antara yang akan diberi tumpuan. Nantikan perkembangan selanjutnya.

Saya juga ingin berkongsi rasa bersyukur dan terharu apabila disenaraikan sebagai antara 50 tokoh paling berpengaruh dunia dalam merevolusikan sistem tadbir urus kerajaan oleh Agile 50 yang dilaksanakan bersama Forum Ekonomi Dunia berhubung tadbir urus cekap.

Sebenarnya ia bukanlah mengenai saya sahaja kerana pengiktirafan ini mencerminkan usaha MDEC untuk meletakkan ekonomi digital negara pada tahap yang boleh dibanggakan dan seterusnya memacu Malaysia menjadi Nadi Digital ASEAN.

Pada kesempatan ini, MDEC turut merakamkan terima kasih kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia , YB Dato’ Saifuddin Abdullah yang menyokong misi ini untuk merealisasikan Malaysia 5.0 yang merupakan langkah penting untuk membawa ekonomi digital kepada rakyat dan berkongsi kemakmuran untuk rakyat  pada 2021 dan tempoh mendatang.

MDEC kini memberi tumpuan kepada empat teras utama iaitu Bakat Digital, Perniagaan Digital, Pelaburan Digital dan MDEC Digital untuk memacu capaian digital berimpak tinggi serta hasil untuk masyarakat dan ekonomi negara.

Saya melihat 2021 sudah pasti akan membuka lembaran serta peluang baharu untuk mencipta kejayaan. Bagaimanapun, kita sedar pasti ada cabaran turut menanti di hadapan kita namun saya yakin, semuanya akan diharungi bersama seperti yang telah dibuktikan pasukan MDEC sebelum ini.

Selamat Tahun Baharu 2021

#MalaysiaNadiDigitalASEAN #MDECDigital

© 2020 Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (389346-D). All rights reserved.