LITAR MORAC ADVENTURE LANGKAWI SAHUT CABARAN 100 GO DIGITAL

Suasana petang di Jalan Pantai Cenang, Langkawi dibingitkan dengan bunyi deruman perlumbaan kenderaan go-kart oleh sekumpulan pelancong asing di Morac Adventure Park.

Kelompok berkenaan kelihatan saling memotong satu sama lain dan menjerit kegirangan tanda kepuasan.

Dari jauh kelihatan seorang lelaki sedang tekun memantau aktiviti dan sesekali berkomunikasi dengan beberapa petugas di situ.

Selepas memperkenalkan diri, penulis mula bertanya tentang litar berkenaan yang disifatkan sebagai antara tarikan terbaharu di pulau lagenda itu.

Shane Lim, Penolong Pengurus Pemasaran nyata teruja apabila ditanya tentang litar lumba yang diuruskannya.

Katanya, litar berkenaan mempunyai sejarah panjang apabila telah wujud sejak 20 tahun lalu namun kini di bawah pengurusan baharu, pengubahsuaian dilakukan untuk memenuhi keperluan semasa.

“ Ia merupakan litar pertama di Asia Tenggara dengan teknologi Sodi SR4 yang dibawa dari Perancis,”  katanya ketika di temui baru-baru ini.

Sebenarnya, Shane merupakan salah seorang peserta kursus 100 Go Digital anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) bersama-sama  Langkawi Development Authority (LADA) dan Majlis Perbandaran Langkawi yang bertujuan untuk membantu pemilik perniagaan mengaplikasikan teknologi digital dalam urusan mereka.

Shane berkata, selepas kursus itu, mereka mula memberi fokus untuk mendigitalkan perniagaan bagi menarik lebih ramai pelanggan terutamanya pelancong asing.

“ Hampir 85 peratus pengunjung litar ini terdiri daripada pelancong asing dan kami menyedari kepentingan promosi menerusi medium digital,” katanya.

Mengulas lanjut, Shane berkata, antara yang diberi perhatian termasuklah penggunaan Google Ads dan Trip Advisor yang diakui memainkan peranan besar untuk mencari segmen pelanggan baharu.

“ Pada masa sama, kami bercadang untuk lebih aktif membuat kemaskini dengan memuat naik video di Facebook dan Instagram,” katanya.

#BinaBersama #100GoDigital #Langkawi

Pantai Chenang bersedia pembayaran tanpa tunai

Sinaran matahari yang membahang pada tengah hari di sekitar Pantai Chenang, Langkawi benar-benar  ‘membakar’ kulit dan melemahkan kelopak mata.

Namun sesekali tiupan angin Monsun Timur Laut menyuntik kesegaran untuk terus mengatur langkah di sekitar lokasi pelancongan popular itu.

Kebiruan air laut, pantai pasir yang memutih, puluhan pokok kelapa teguh berdiri serta warna-warni kedai cenderahati, seolah-olah menjerit memanggil pengunjung.

Tidak terkecuali penulis yang sebenarnya ada ‘misi’ di situ. Bukanlah mahu bercanda sambil menikmati pesona Pantai Chenang, tetapi sekadar mahu bertanya khabar kepada ‘alumni’ 100 Go Digital anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) di pulau lagenda itu pada Oktober tahun lepas.

Berlangsung pada 3 Oktober 2019, program ini merupakan inisiatif MDEC bersama Langkawi Development Authority (LADA), dan Majlis Perbandaran Langkawi untuk membantu pemilik perniagaan tempatan mengaplikasikan teknologi digital dalam urusan mereka.

Antara yang menyertai program berkenaan ialah syarikat agensi pelancongan Melati Tanjung Holiday yang menjadikan Pantai Chenang sebagai ‘markas’ mereka.

Pengurus Operasinya, Mohd Norfaisal Razali yang menghadiri program berkenaan berkata, syarikat kini semakin mengorak langkah dalam mendigitalkan perniagaan mereka.

Ujar beliau antara input menarik yang dipelajari ialah berkenaan kaedah payment gateway selain sedang menaik taraf laman web perniagaan mereka.

Katanya, banyak yang dipelajari dalam program berkenaan sekaligus membantu mereka membuat penambahbaikan.

“ Kaedah payment gateway yang didedahkan sewaktu kursus berkenaan kini menjadi pertimbangan penting kepada syarikat untuk melaksanakannya dalam tempoh terdekat,” katanya.

Menurut Mohd Norfaisal, ini kerana pelanggan mereka terdiri daripada pelancong asing dan pembayaran tanpa tunai akan memudahkan pelancong.

Ditanya mengenai perancangan syarikat, beliau memaklumkan Melati Tanjung Holiday kini mengorak langkah apabila turut menyediakan kemudahan dewan seminar yang boleh memuatkan 40 orang untuk setiap sesi di Pantai Chenang.

Dewan berkenaan dijangka akan beroperasi pada bulan ini dan kini berada pada peringkat akhir penyediaan.

#BinaBersama #100GoDigital #PantaiChenang

Animasi Upin & Ipin, Dari Kampung Durian Runtuh ke Los Angeles

Siapa sangka watak sampingan dua kanak -kanak yang sedang bermain di tepi jalan di Kampung Durian Runtuh dalam filem animasi Geng Pengembaraan Bermula yang dicipta lebih 15 tahun lepas kini telah melangkah ke Anugerah Akademi iaitu majlis pengiktirafan filem paling gah di dunia.

Yang dimaksudkan ialah dua nama  ikonik iaitu Upin dan Ipin menerusi animasi Upin & Ipin; Keris Siamang Tunggal yang tersenarai sebagai 32 calon akhir kategori filem animasi terbaik anugerah berkenaan.

Ketika catatan ini ditulis, peminat tempatan mungkin sudah sedia maklum perjuangan filem terbitan Les’ Copaque itu untuk menjadi lima calon terbaik sudah berakhir namun pesona karya Malaysia itu pastinya akan terus mekar dan menjadi inspirasi kepada pembikin animasi digital lain untuk terus mengorak langkah ke persada global.

Les’ Copaque telah buktikan karya animasi Malaysia bukan sekadar jaguh serantau sahaja kerana filem itu telah memenangi Filem Cetera Terbaik pada Festival Filem Animasi Antarabangsa (Animaze) di Montreal, Kanada pada tahun lepas.

Bercakap kepada wakil Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), penerbitnya, Burhanuddin Md Radzi mengakui animasi berkenaan sememangnya dihasilkan untuk pasaran global dengan dimasukkan elemen budaya tempatan.

Katanya, kerja seni menghasilkan Upin & Ipin; Keris Siamang Tunggal itu selama lima tahun dengan kos membikin sebanyak RM20 juta menjadi bukti kesungguhan Les’ Copaque memartabatkan animasi tempatan di mata dunia.

“ Segala kerja produksi perlu teliti. Menulis skrip dan plot bukan kerja satu malam, banyak tenaga teknikal yang profesional digunakan untuk menghasilkan karya ini,” katanya.

Namun demikian,  di sebalik ‘kekalahan’ Upin & Ipin memecah tembok kebal pencalonan Anugerah Oscar, mereka sebenarnya sudah menang besar bersandarkan kutipan tayangan sebanyak RM26 juta.

Jangan pula terkejut jika angka berkenaan terus meningkat dan menjadi filem Malaysia dengan kutipan tertinggi. Mungkin satu lagi sejarah baharu bakal dilakar oleh keluarga Upin dan Ipin ini.

Ini kerana menurut Burhanuddin, dalam tempoh terdekat, filem itu akan ditayangkan di 10,000 pawagam di China dengan jangkaan kutipan RM2 billion.

Ujar beliau, syarikat telah melabur RM6 juta untuk  promosi di negara yang mempunyai lebih 1.4 billion penduduk itu.

“ Atas sebab itulah sehingga kini filem berkenaan masih belum ditayangkan di pelbagai platform internet dan stesen televisyen tempatan kerana kita berusaha untuk menayangkan di beberapa buah negara lagi,” katanya.

Menurutnya, selepas China, Upin & Ipin; Keris Siamang Tunggal akan turut mengetuk pasaran Eropah apabila bakal ditayangkan di 200 buah pawagam di Turki.

Rancak berbual tentang animasi dan pengalaman menghantar pencalonan ke Oscar, bekas jurutera petroleum itu turut ‘membocor rahsia’ yang pastinya mengundang keterujaan kepada peminat Upin dan Ipin.

Katanya, sedikit masa lagi, peminat filem itu berpeluang menikmati pemandangan indah Kampung Durian Runtuh apabila dua model taman tema (seperti Disneyland) bakal dibina.

Jelas beliau, taman tema berkonsep indoor akan ‘muncul’ di Kuala Lumpur dengan pelaburan sebanyak RM60 juta.

Manakala satu lagi berkonsepkan outdoor pula dengan pelaburan mencecah billion ringgit namun lokasinya belum dapat ditetapkan.

“ Mungkin MDEC boleh membantu kami dalam aspek ini dengan mencari lokasi sesuai,” katanya.

Menutup bicara, Burhanuddin turut mengambil kesempatan memberi kredit kepada MDEC yang ‘menglibatkan’ diri dalam penghasilan animasi berkenaan dengan sokongan berterusan.

#BinaBersama #aniMY

Website Perniagaan Siap Dalam Dua Minit

Laman web perniagaan boleh disiapkan dalam tempoh dua minit sahaja? Bunyinya tidak masuk akal namun tahukah anda sebuah syarikat teknologi tempatan berkeupayaan mendigitalkan perniagaan anda sekelip mata.

Bagaimanapun, terdapat ‘dua syarat asas’ yang perlu dipenuhi iaitu yang pertama, perniagaan anda (tidak kiralah menjual keropok, produk kayu atau barangan sukan) mestilah mempunyai laman Facebook rasmi. Contohnya Keropok Lekor Ayu atau Perabot Hero.

Seterusnya anda perlu mempunyai akses sebagai admin untuk laman Facebook berkenaan.

Syarat berkenaan dikenakan Akademi Usahawan Mikro terhadap usahawan yang mahu mendigitalkan perniagaan mereka sekiranya mahu menggunakan khidmat syarikat itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Usahawan Mikro, Abd Azharee Abdul Wahid berkata, pihaknya menyedari terdapat usahawan beranggapan bahawa mempunyai laman web perniagaan merupakan proses yang rumit serta memakan masa namun namun pihaknya mempunyai kepakaran untuk mendigitalkan perniagaan sekelip mata.

“ Usahawan yang mahu mendigitalkan perniagaan boleh mengunjungi laman web Digasto dan syarikatnya yang beroperasi di Bandar Sunway,  Selangor.

“ Sehingga Disember tahun lalu, sebanyak 79 syarikat telah mendapatkan perkhidmatan kami untuk menggunakan aplikasi ini. Selepas pendaftaran, kami membimbing mereka di akademi untuk belajar kaedah yang betul setelah mendigitalkan perniagaan.

“ Antara yang didedahkan, ilmu tentang eCommerce dan sebagainya kerana kita mahu usahawan ini cross border dan tidak statik dalam negara sahaja. Tambahan pula, laman web yang dibangunkan kami untuk peniaga ini mudah dikendalikan,” katanya ketika ditemui baru -baru ini.

Menurut Abd Azharee, antara usahawan terawal yang menggunakan khidmatnya ialah Katta Kayu iaitu syarikat perabot yang beroperasi di Hulu Langat, Selangor.

Pemilik Katta Kayu, Fazli Shah Simpon berkata, sebelum ini syarikatnya hanya menggunakan Facebook sahaja namun beliau menyedari perlunya laman web untuk membina profail perniagaan.

“ Masalah yang dihadapi sebelum ini ialah apabila jumpa syarikat yang tawarkan untuk menghasilkan laman web, ia memakan masa untuk disiapkan selain tidak praktikal tetapi menerusi kerjasama dengan Digasto, saya mendapati ianya sangat mudah,” katanya.

Isteri Fazli Shah, Ilmi Shukri Khodori yang turut terlibat menguruskan perniagaan perabot itu berkata, dia hanya menghabiskan masa selama empat jam di Akademi Usahawan Mikro untuk belajar selok-belok menguruskan laman web yang dibangunkan Digasto.

Katanya, pada bulan kedua mempunyai laman web, mereka mendapati peningkatan tempahan perabot dan pendapatan.

Lebih membanggakan, kerjasama Akademi Usahawan Mikro dengan Katta Kayu itu turut melayakkan mereka menerima anugerah Top Seller sempena Hari Terbuka Ecommerce 2019 anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Sementara itu, MDEC selaku agensi utama yang menerajui ekonomi digital di negara ini turut menawarkan kemudahan serupa kepada usahawan.

Kaedahnya juga mudah apabila anda hanya perlu mengunjungi portal go-ecommerce.my.

Segala maklumat dan kaedah untuk mendigitalkan perniagaan anda ada di situ, hanya menekan butang YES dan bersedia untuk melayari fasa baharu perniagaan anda.

#BinaBersama #eUsahawan #goEcommerce

Impak kursus eUsahawan, pembuat kraftangan Orang Asli kini lebarkan perniagaan chalet

Alumni peserta kursus eUsahawan anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), Helmi Naim Ahmad teruja apabila perniagaan kraftangan yang diusahakan secara kecil-kecilan kini mampu berkembang sehingga mewujudkan cabang perniagaan baharu iaitu chalet.

Helmi, 25, yang juga pemuda masyarakat Orang Asli suku Temuan di Kampung Ulu Chembong, Rembau, Negeri Sembilan  berkata, jenama Temuan Abo Craft kini semakin dikenali malahan mula menarik perhatian pelancong antarabangsa.

Berkongsi pengalaman dengan MDEC, Helmi berkata, dia menyertai kursus berkenaan pada 2018 yang memberi input berguna bagaimana untuk mempromosikan perniagaan secara digital melibatkan penggunaan Facebook.

“Sejak itu, saya mendapati permintaan terhadap kraftangan semakin meningkat sehingga mencecah 70 peratus berbanding jualan sebelum itu.

“Saya mendapat idea baharu iaitu membina beberapa unit chalet di sekitar kawasan bengkel kraftangan kerana lokasinya terletak  berhampiran sungai, hutan dan gunung yang mempunyai tarikan alam semula jadi,” katanya.

Menurutnya, chalet berkenaan menjadi pilihan pelajar sekolah menengah dan pusat pengajian tinggi untuk aktiviti kem motivasi dan sebagainya.

Kata Helmi, ekoran wujud perniagaan baharu, dia terpaksa menggaji dua pekerja tetap dan mengambil beberapa orang pekerja separuh masa yang terdiri daripada penduduk kampung untuk membantu melancarkan perniagaan.

“Lebih mengujakan, chalet saya kini turut menjadi pilihan pelancong luar dari Mexico, Jerman, Afrika Selatan, Korea Selatan dan China,” katanya.

Ditanya tentang perancangan tahun ini, Helmi berkata, dia dalam proses membina taman herba berhampiran chaletnya.

“Taman berkenaan kelak akan ditanam dengan pokok-pokok herba yang sering digunakan oleh penduduk kampung di sini sekaligus memberi pengalaman baharu kepada pengunjung,” katanya.

Ditanya tentang ‘cinta pertamanya’ iaitu penghasilan kraftangan, Helmi berkata, dia tetap memberi tumpuan kepada perniagaan itu malahan pada tahun ini bercadang untuk mengeluarkan perabot jenis resin yang masih baharu di negara ini.

“Selain itu, saya turut aktif menyertai beberapa seminar dan pameran melibatkan kraftangan di seluruh negara dalam usaha memperkenalkan lagi produknya.

“Pada tahun ini, saya juga bercadang untuk lebih aktif di platform digital bagi memastikan dapat melebarkan jaringan perniagaan dan seterusnya menarik segmen pelanggan baharu,” katanya.

#BinaBersama #eUsahawan

Rebut peluang promosi perniagaan anda kepada 497 juta orang!

Sekiranya anda seorang usahawan yang sentiasa mahu meneroka pasaran baharu, artikel ini mungkin dapat membantu.

Bayangkan produk atau perkhidmatan anda memasuki satu pasaran yang cukup luas kerana komuniti di situ terdiri daripada campuran penduduk Indonesia ( 270 juta), Filipina (108 juta), Vietnam (96 juta) dan Malaysia seramai 31 juta.

Itulah realiti yang berlaku dalam ‘dunia’ Weibo, sebuah aplikasi media sosial utama di China. Mengapakah di negara itu Weibo mampu menenggelamkan populariti Facebook yang merupakan laman sosial paling popular di dunia?

Hal ini kerana Facebook ‘tidak lagi wujud’  sejak 2009 selepas kerajaan China mengharamkannya. Keputusan itu dilakukan ekoran tindakan aktivis kemerdekaan  Xinjiang menggunakan Facebook sebagai medium menyebarkan ideologi mereka dan perkara ini sangat dibimbangi oleh kerajaan China.

Era Weibo di China bermula pada Ogos 2009 dan sehingga kini ia mempunyai seramai 497 juta pengguna yang aktif setiap bulan. Di sinilah wujudnya pasaran yang sangat besar untuk aktiviti perdagangan digital apabila jumlah pengunjungnya menyamai populasi  penduduk di empat buah negara Asia Tenggara yang dinyatakan tadi.

Menyedari potensi besar ini, kerajaan Malaysia menerusi Malaysia Digital Economy Corporation  (MDEC) pantas menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan Weibo baru – baru ini.

Ketua Pegawai Operasi MDEC, Datuk Ng Wan Peng berkata, kerjasama itu bakal membawa manfaat besar kepada negara kerana pengguna Weibo di Malaysia boleh memperkenalkan produk mereka sekaligus menjadi medium promosi yang sangat efisien.

Di pihak kerajaan pula katanya, platform berkenaan dapat digunakan untuk mempromosikan Tahun Melawat Malaysia 2020 dan Sidang Kemuncak Pemimpin Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di Kuala Lumpur yang mana kedua-dua program ini sangat penting kepada negara.

Sehebat manakah pengaruh Weibo? Mari kita lihat statistik yang didedahkan Pengurus Besar Weibo Antarabangsa, Jennie So.

Menurut Jennie, setiap bulan, seramai 497 juta pengguna aktif di Weibo membabitkan pemilik akaun di 190 negara.

Katanya, pada setiap hari pula, Weibo merekodkan jumlah pengguna seramai 200 juta.

“Sebanyak 98 peratus daripada pemilik akaun Weibo merupakan golongan sangat berminat dengan aktiviti perdagangan digital dengan sebanyak 94 peratus melayari akaun Weibo menggunakan telefon pintar,” katanya.

Perkembangan ini menurut Jennie menjadikan Weibo sangat praktikal untuk mempromosikan perkhidmatan dan perniagaan.

Katanya, jumlah pemilik akaun Weibo di luar negara pula kini mencatatkan angka memberangsangkan iaitu mencecah 49 juta orang dengan mereka turut mempunyai pusat operasi di Amerika Syarikat , Britain dan Taiwan.

Berikut merupakan cara mengaktifkan akaun Weibo anda. Selamat mencuba!

  1. Buka aplikasi App Store untuk memuat turun Weibo.
  2.  Daftar dan boleh ikut beberapa langkah untuk melayarinya.
  3.  Tukar kepada versi Bahasa Inggeris
  4.  Klik + pada bahagian kanan di atas dan pilih format untuk memuat naik posting ada.

USAHAWAN AYAM GORENG RM1 RAIH BELASAN RIBU RINGGIT SELEPAS DIGITALKAN PERNIAGAAN

Ketika Mohd Hanif Mahtyudin, 20, mengasaskan HM Wholesale Management & Services, dia sekadar mahu meneruskan legasi keluarganya yang terlibat dalam perniagaan makanan.

Mula menjual ayam goreng RM1 di tepi jalan, anak kelahiran Johor itu kemudian menyedari dia perlu melakukan perubahan untuk memastikan perniagaannya berkembang.

Menyertai kursus anjuran Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), pelajar jurusan perakauan itu kemudian didedahkan dengan ilmu pemasaran digital.

 Sejak itu, anak muda ini tidak lagi menoleh ke belakang apabila pendapatannya mencatatkan peningkatan sebanyak 180 peratus.

“ Sebelum ini saya jual ayam goreng secara offline sahaja. Selepas sertai program eUsahawan MDEC, saya menyedari kepentingan platform digital dan mula mengemaskini Facebook, Instagram serta mewujudkann laman sesawang perniagaan.

“ Kini saya tidak hanya mempunyai pelanggan di Johor sahaja kerana sudah terdapat permintaan termasuk dari luar negara. Setiap minggu pula boleh dikatakan agak sibuk kerana perlu menghantar produk ke seluruh negara,” katanya.

Mohd Hanif baru-baru ini terpilih menerima Anugerah Hero Muda sempena  Sidang Kemuncak eUsahawan anjuran MDEC dan Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Sidang berkenaan telah berlangsung meriah dengan dihadiri lebih 2,000 usahawan muda yang berjaya meningkatkan prestasi perniagaan masing-masing selepas menyertai pelbagai kursus anjuran MDEC.

Majlis itu turut menghimpunkan beberapa tokoh termasuk bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, Presiden Kumpulan AirAsia (RedBeat Ventures), Ketua Operasi Farm Fresh, Azmi Zainal dan Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri yang berkongsi pengalaman mereka dalam dunia perniagaan dan korporat.

Majlis yang dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman itu menjadi bukti pembangunan usahawan muda dan digital di negara ini mencapai tahap membanggakan apabila seramai 328 948 orang telah dilatih sejak 2015 dengan transaksi jualan mencecah RM668 juta.

Seorang lagi penerima anugerah Hero Muda Usahawan, Siti Zubaidah Zainuddin,34, yang menjalankan perniagaan membekalkan makanan laut dinamakan Laman Segar turut teruja berkongsi cerita tentang kejayaan perniagaannya selepas menyertai kursus eUsahawan anjuran MDEC.

Beroperasi di Melaka, Siti Zubaidah berkata, pada mulanya dia hanya memasarkan produknya di negeri itu sahaja dan hanya bergantung kepada Facebook peribadi sebagai medium promosi.

Bagaimanapun selepas menyedari kursus eUsahawan pada 2017, dia mula didedahkan dengan Google Trends selain kaedah promosi digital lain yang lebih berkesan.

“ Sejak itu pendapatan saya mula meningkat sehingga mencecah lima kali ganda apabila pelanggan di luar Melaka seperti Kelantan, Terengganu dan Kuala Lumpur mula menghubungi untuk mendapatkan produk saya. Kepada usahawan lain, saya menggalakkan anda menyertai kursus-kursus yang disediakan oleh MDEC,” katanya.

Untuk maklumat lanjut berkaitan kursus eUsahawan, layari www.go-ecommerce.my

#BinaBersama #eUsahawan

© 2020 Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (389346-D). All rights reserved.